فرایند سرمایه گذاری ریسک پذیر(venture capital)

قبلا در مقاله ای تحت عنوان “ سرمایه گذاری ریسک پذیر(venture capital) چیست؟“ توضیحاتی در خصوص این نوع سرمایه گذاری داده بودیم.حال می خواهیم به بررسی فرایند این نوع سرمایه گذاری بپردازیم.
همانطور که گفته بودیم این فرایند شامل پنج مرحله می شود :
- بررسی ابتدایی
- غربال کردن
- ارزشیابی و بررسی همه جانبه
- بررسیهای تشکیلاتی
- فعالیتهای پس از سرمایه گذاری و خروج
مرحله اول : بررسی ابتدایی
آنالیز مختصری است که به شدت تحت تأثیر مسائلی از قبیل ساختار صنعت و نوع محصول است. این گام ابتدایی حدود 50 درصد پروپوزال است. در این مرحله یک مطالعه مستمر از کسب و کاری که قرار است سرمایه گذاری مخاطره پذیر در آن صورت گیرد امری ضروری است .
مطالعه طرح کسب و کار (Business plan) تهیه شده در این مرحله ضروری است.در بسیاری از کشورها بنگاه های مشاوره ای وجود دارد که بررسی شایستگی های طرح کسب و کار را انجام می دهند.
مرحله دوم : نظارت و غربال کردن
سرمایه گذار با توجه به معیارهای گستردهای شروع به غربال و نظارت همه پروژهها مینمایند.برای مثال فرآیند غربال ممکن است به پروژههایی محدود شود که سرمایه گذار با آن مسائل مانند فناوری، محصول یا بازار، آشنایی کامل دارد.
مراحل تأمین مخاطره آمیز میتوانند به دو دسته کلی تقسیم شوند.مراحل مقدم(Early-stage financing) و مراحل مأخر(Later-stage financing).مراحل متقدم خود به دو مرحله تأمین مالی در مرحله پیدایش(seed) و تأمین مالی شروع استارتاپ.
مرحله مأخر هم به : تأمین مالی در مرحله توسعه (expansion)، سرمایه جایگزین (Replacement capital) و Management buyout یا MBO تقسیم می شود.
مرحله سوم : ارزشیابی و بررسی همه جانبه
این بررسی ها شامل
- بررسی قانونی: بررسی جوانب قانونی ایجاد یک کسب و کار و تعهدات لازم برای ایجاد کسب وکار
- بررسی مالیاتی: تجزیه و تحلیل خروجیهای مالیات در فرآیند خلق ارزش بین سرمایهگذار و کارآفرین
- بررسی مدیریتی: تیم مدیریتی یکی از موارد مهم است.سرمایهگذار نیاز دارد تا تعیین کند ترکیب باید محرک، باهوش و مقاوم باشد.سابقه و تجارب قبلی و ترجیحات شخصی دو راه قضاوت درمورد آنهاست.
مرحله چهارم : بررسیهای تشکیلاتی
پس از اینکه کسب وکار پرمخاطره به عنوان کسب و کاری با ارزش ارزیابی شد، سرمایه گذار مخاطره پذیر و شرکت درباره مسائلی از قبیل قالب و قیمت سرمایه گذاری مذاکره میکنند که این فرآیند بعنوان بررسی تشکیلاتی (Deal structuring) شناخته میشود و همچنین باید توافقاتی شامل پیمان حمایتی و توافقات درآمدی صورت پذیرد.
مرحله پنجم : فعالیتهای پس از سرمایه گذاری و خروج
پس از توافقات نهایی بطور کل سرمایه گذار مخاطره پذیر نقش شریک و یاور را برعهده میگیرد. وی همچنین در هدایت کسب و کار سهیم است. این ممکن است از طریق معرفی رسمی به عنوان هیأت مدیره یا تأثیر غیر رسمی در بهبود کیفیت بازاریابی، وظایف مدیریتی و یا مالی، صورت گیرد.
میزان درگیری سرمایه گذار مخاطره پذیر در کسب و کار
درجه درگیری سرمایه گذار مخاطره پذیر به سیاست های آن ها بستگی دارد. اگرچه درگیری در کارهای روزمره برای سرمایهگذار مخاطره پذیر ممکن نیست.
اگر یک بحران مالی یا مدیریتی اتفاق بیافتد،سرمایه گذار مخاطره پذیر ممکن است مداخله کرده و یا حتی یک تیم مدیریتی جدید را انتصاب کند.
پیشنهاد آیفوبلی :
دیدگاه شما